دستگاهی که به وسیله سیم 25 میکرونی که در داخل مایع دی الکتریک قرار دارد و برش روی قطعه ایجاد می کند، ماشین وایرکات نام دارد. دراصل ذوب لحظه ای قطعه و ایجاد برش؛ توسط انرژی ترموالکتریک موجود و همینطور جرقه ای که میان سیم و قطعه ایجاد می کند، انجام می گیرد. از نقش های آب مقطر یا همان دی الکتریک در این ماشین می توان: شستشو، خنک کاری و عمود نگه داشتن سیم را نام برد و همچنین عملیات ذوب نی در آن انجام خواهد گرفت. و اما جنس قطعه می تواند از نرم ترین قطعات تا سخت ترین آن ها باشد. قطعات نرم مثل: مس، آلومینیوم، برنج و قطعات سخت مثل: انواع فولاد های سخت.

ویژگی منحصر بفرد وایرکات وجود همیشگی یک فاصله میان سیم و قطعه است و هیچ نوع تماس فیزیکی بین این دو نمی باشد؛ که نتیجه آن دقت زیاد و خطای ابزاری کم می باشد.

این مقاله در ادامه بخش اول آن با موضوع “دستگاه وایرکات چیست؟” می باشد(:

اجزای ماشین وایرکات

  1. رزین یونیزه شده

برای کنترل ضریب هدایت الکتریکی آب در داخل دستگاه، از رزین استفاده می شود. ناپایداری ماشین وایرکات، زمانیکه میزان هدایت و مقاومت آب در یک مقدار معین ثابت نباشد، اتفاق می افتد و نتیجه پایدار نبودن دستگاه، نبود دقت لازم در خروجی نهایی می شود. بطور معمول دستگاه ها در زمان نیاز به تعویض رزین دارای زنگ هشدار هستند.

 

ماشین وایرکات

ماشین وایرکات

  1. مخزن آب

وایرکات دارای مخزنی است که به مرور زمان از کیفیت آب و مقدار آن کم خواهد شد و همچنین در داخل مخزن رسوب ایجاد خواهد شد که حتما بابت تعویض به موقع آب باید دقت نمود؛ زیرا کیفیت آب در عمر رزین تاثیر چشمگیری دارد.

 

  1. تسمه‌ ها، غلتک‌ ها و پولی‌ ها

درواقع با کنار هم قرار گرفتن و کار کردن اجزایی همچون: غلتک، پولی، تسمه؛ فرایند های مکانیکی در ماشین وایرکات انجام می گیرد. از مهم ترین بخش های تکنولوژی EDM که در اختیار شرکت های تولید کننده ماشین وایرکات است، ارتباط این اجزا می باشد.

این قطعات باید در سرویس های دوره ای توسط اپراتور های کار بلد کنترل و در صورت لزوم تعویض شوند. توجه کنید که همه آن ها به مرور زمان دچار سایش فیزیکی خواهند شد.

 

  1. فیلتر های کابین

کنترل دما و کنترل اتمسفر از نقش های اصلی این فیلتر ها است که در ورودی فن های هوا، سیستم تهویه و چیلر ها استفاده می شوند. به یاد داشته باشید که می بایست در فواصل معین توسط اپراتور تمییز و تعویض بشوند.

 

مزایای وایرکات

  • دقت میکرونی حرکت سیم
  • دارا بودن کاربری کامپیوتری
  • براده برداری در دو جهت طولی و ارتفاع
  • ماشین کاری قطعات فلزی که دارای سختی بالا هستند
  • ماشین کاری قطعات کوچک
  • ایجاد سطوح با کیفیت بخاطر نبود ارتباط مستقیم فیزیکی بین ابزار و قطعه
  • ساخت حفره ها و سوراخ های خیلی ظریف
  • ایجاد سوراخ های مخروطی
  • وجود کمترین تنش در قطعه
ماشین وایرکات

ماشین وایرکات

محدودیت های وایرکات

  • دارای هزینه نگهداری بالا لخاطر نیازمندی به کنترل، سرویس و تعویض
  • حساسیت بالای قطعات دستگاه: کوچک ترین خطای اپراتور، ممکن است ضرر های هنگفتی از نظر مالی به بار آورد.
  • اپراتور برای استفاده از دستگاه و کنترلر، نیازمند داشتن مهارت می باشد.
  • مخازن دستگاه بخاطر جمع شدن ذرات ریز میکرونی که از برش حاصل می شود، دچار رسوب خواهند شد.
  • در محور های حرکتی ماشین وایرکات؛ احتمال خوردگی بخاطر وجود ذرات وجود دارد
  • به دلیل فشار آب در کانال برش دید مستقیم بر روی قطعه ندارید
  • ممکن است قطعه در پایان کار بیافتد
  • کم بودن سرعت ماشین کاری
  • مصرف زیاد برق
  • سایش اجزای دستگاه در حین ماشینکاری
  • قابلیت استفاده تنها برای مواد رسانا

انواع ماشین وایرکات

  1. وایرکات غوطه ور

در این ماشین وایرکات قطعه را در مخزنی که دارای آب مقطر و البته متحرک است، قرار خواهیم داد. در ادامه دو فک بالا و پایین شروع به خنک کردن محل برش با فشار آب زیاد می کنند.

مزیت اصلی این ماشین، دقت بالا در ماشینکاری به اندازه میکرون می باشد. اصلی ترین عیبش هم اسن است که اگر سیم وایرکات پاره شود یا هر نوع ایراد دیگری به وجود آید، باید مخزن را خالی کنید و پس از رفع ایراد مجددا پر نمایید؛ که باعث اتلاف وقت در کار می شود.

 

  1. وایرکات پاششی

در ماشین وایرکات پاششی قطعه را بر روی میزی ثابت مهار کرده و خنک کاری به وسیله دو فک متحرک بالایی و پایینی انجام می گیرد. سرعت بیشتر در بسته و باز کردن قطعه و داشتن میز ثابت از مزایای این ماشین استو؛ این ویژگی ها در کار های سری بسیار مفید خواهد بود و بازدهی و کور کار افزایش خواهد یافت.

از معایب آن کمتر بودن دقت نسبت به وایرکات غوطه ور می باشد، درواقع دقت آن در حد صدم میلیمتر است.

ماشین وایرکات

ماشین وایرکات

نرم افزار وایرکات

حدودا در سال 1982 نرم افزاری به نام Esprit – اسپریت، توسط Dan Frayssinet و Paul Ricard که از پیشکسوت های صنعت بودند، تاسیس شد. این نرم افزار CAM بسیار سازگار و قدرتمند است و قابلیت استفاده در صنایع مختلف ماشینکاری را دارد.

منظور از وایرکات CNC چیست؟

قطعا تا به این لحظه فکر می کردید که وایرکات CNC  از انواع دستگاه های وایرکات می باشد؛ ولی این کلمه نشان دهنده ویژگی مهم در این دستگاه است. معنی آن این است که تمامی ماشین های وایرکات دارای کنترلر CNC  هستند.

مسیر برش مورد نظر به وسیله فایل اتوکد به کامپیوتر داده خواهد شد و بعد از پردازش های لازم به کنترلر CNC داده شده و در ادامه به موتور ها فرمان. در انتها نیز قطعه در مسیر تعیین شده حرکت کرده و برش ایجاد خواهد شد. کاربرد اصلی این کنترلر در ساخت قالب های ماتریس و سنبه مشخص خواهد شد زیرا در این صنایع وایرکات  CNC، با دقت ابعادی و کیفیت بسیار بالایی که ارائه می دهد؛ باعث عدم نیاز به عملیات تکمیلی شده است.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      09124516119