بخش دوم راهنمای جامع تعمیرات پیشگیرانه قالب را در ادامه محتوای قبلی سایر موارد فولادی شروع می کنیم.
فهرست مقاله
راهنمای جامع تعمیرات پیشگیرانه قالب
3-1مواد مصنوعی ( فیبر استخوانی)
این نوع صفحات سایشی برای قالبهایی با تیراژ تولید پایین مورد استفاده قرار می گرفتند که هم اکنون منسوخ شده اند.
2-خودروانکارOILLESS
در این نوع صفحات سایشی از یک فلز پایه و روانکارهای جامد ویژه که عمدتا” گرافیت می باشند استفاده می گردد.
در این نوع صفحات ، فلز پایه ، نقش تحمل و مقاومت در برابر سایش و بارها وارده را دارد و روانکارهای جامد نقش روانکاری سطوح درگیر را دارد .
2-خودروانکارOILLESS
این نوع صفحات دارای خواص مکانیکی بسیار بالایی بوده و تحت شرایط کاربردی بسیار شدید و سخت دارای عملکرد خوبی می باشند .
روانکار جامد می تواند از جنس گرافیت ، MoSi و یا PTEE باشند.
عمدتا” از دو نوع آلیاژ به عنوان فلز پایه استفاده می گردد که عبارتند از:
1-2چدنی
اکثرا” از چدنهای GG25 استفاده می گردند که دارای استحکام و سختی بالایی می باشند که صفحات سایشی با این فلز پایه امروزه کمتر کاربرد دارند و تنها به دلیل ارزان تر بودن برای قالبهایی با تیراژ پایین تر استفاده می گردند و کشورهای اروپایی از این نوع کمتر استفاده می کنند
دلایل
زیرا این نوع صفحات به دلیل دارا بودن سختی بالا ، باعث از بین رفتن سطوح سایشی موجود در کفشکهای پایین که از چدن می باشند می گردندو لذا از آنجاییکه ماشینکاری کفشکها مشکل می باشند از این نوع صفحات کمتر استفاده می کنند.
شکل 4- صفحه سایشی پایه آلیاژ چدن
2-2آلیاژ مس :
صفحات سایشی خودروانکار با این نوع فلز پایه دارای کاربرد وسیعتری هستند ، و هم اکنون در بیشتر موارد از این نوع استفاده می گردد.از آنجاییکه مس نرمتر از چدن بوده در هنگام سایش ، سطوح سایش سالم باقی مانده و این نوع صفحات سایشی از بین می روند و تعویض آن راحتتر می باشد.به همین دلیل در بیشتر موارد از این نوع صفحات سایشی استفاده می شوند.
2-2آلیاژ مس :
شکل 5– صفحه سایشی خودروانکار پایه آلیاژ مس
چرا گرافیت باعث خود روانکاری صفحات سایشی می گردد ؟
همانطوریکه می دانید گرافیت دارای ساختار لایه لایه می باشد که این لایه ها توخالی مجوف می باشند به همین دلیل چربیها و روغنها را به خوبی جذب می کند در هنگامی که به این صفحات روغن زده می شود ، گرافیتهای موجود ، روغنها را جذب کرده و به هنگام تولید قالب بر اثر سایش دو صفحه روبرو با هم ، سبب ایجاد گرما می گردد.
از آنجاییکه ضریب انبساطی روغن بیشتر از گرافیت بوده لذا همین امر باعث می شود که روغن از گرافیت بیرون زده و روعن کاری انجام می گیرد. و تقریبا” هر 6 ماه یکبار باید در داخل ظرف روغن قرار بگیرند.