تعریف : سیلندرها یک نوع عمل کننده های پنیوماتیکی هستند . این نوع از سیلندر پنیوماتیکی ، به گونه ای طراحی شده اند که نیروی هوای فشرده را به حرکت خطی رفت و برگشتی تبدیل می کنند. سیلندرها انواع مختلفی دارند که در زیر تعدادی از آنها معرفی می گردد.
فهرست مقاله
سیلندرها خود چند نوع بوده و می توان آنها را تقسیم بندی کرد :
سیلندر های یک طرفه – سیلندرهای دو طرفه – سیلندرهای ویژه
سیلندر یک طرفه:
سیلندر یک طرفه تنها از یک طرف تحت نیروی هوای فشرده قرار می گیرد و می تواند تنها از یک طرف تولید کار نماید . حرکت برگشت پیستون بوسیله فنر و یا یک نیروی خارجی انجام می گیرد . نیروی فنر به گونه ای در نظر گرفته می شود که پیستون را با سرعت مناسبی بازگرداند . طول کورس سیلندر پنیوماتیکی نمی توانند به دلیل استفاده از فنر زیاد باشد .
معمولا” در قالبها از این نوع سیلندر برای بیرون انداختن قطعه از داخل قالب استفاده می شود . از این رو شناخت این سیلندر ها برای انجام تعمیرات احتمالی و به هنگام PM کردن قالب ها ، لازم می باشد .
علامت سیلندر های یک طرفه به صورت زیر می باشد . ( فنر دار )
سیلندر دو طرفه :
در این نوع سیلندر می توان در هر دو طرف حرکت پیستون از نیروی هوای فشرده استفاده نمود . این سیلندر ها به دلیل اینکه هوای فشرده در هر دو طرف جریان دارد می توان از کورسهای بزرگ تر نیز استفاده نمود . البته باید توجه داشت که این پیستونها با در نظر گرفتن وضعیت قرار گیری و فشارهای وارده به آن طراحی گردند و بیش از حد دارای کورس بزرگ نباشند .
علامت سیلندر های دو طرفه به صورت زیر می باشد .
سیلندر ویژه:
این نوع سیلندر در واقع همان سیلندرهای دو طرفه بوده با این تفاوت که شفت آنها دارای استحکام بیشتری می باشند و تقویت شده می باشند.
قسمتهای اصلی یک سیلندر پنیوماتیکی عبارتند از :
پوسته سیلندر – کف و قسمت یاتاقانی سیلندر – پیستون – میله پیستون – بوش و انواع رینگهای مورد استفاده در آن
لوله سیلندر :
اغلب از فولاد کشیده شده بدون درز تهیه می شود و برای اینکه عمر قطعات درز گیر زیاد شود داخل سیلندر را هونینگ می کنند.
کف و سقف یاتاقان دار :
اغلب از جنس ریخته گری چون آلومینیم یا چدن چکش خوار بوده و اتصال کف و سقف با بدنه بوسیله میله های پیچ دار و یا از طریق پیچی و یا فلانشی انجام می گیرد .
میله پیستون :
از فولاد سخت تهیه می شود برای جلو گیری از زنگ زدگی در صدی از کرم نیز دارا می باشد می توان سطح آن را با عمل رولینگ صیقلی نمود .
بطور کلی بمنظور آنکه خطر ترک خوردگی در میله پیستون پیش نیاید ، دنده سر میله پیستون بایستی از طریق رولر کردن انجام گیرد .
بوش و انواع رینگ :
بوش یاتاقانی راهنمای میله پیستون می باشد . جنس این بوش یاتاقانی از سینتر برنز و یا فلز با روکش پلاستیکی می تواند باشد .
رینگ کنار زن واسطه ای است جهت درزگیری میله پیستون و سقف یاتاقانی سیلندر و بوش .
رینگ کنار زن که جلوی بوش یاتاقانی قرار دارد مانع ورود گرد و خاک و ذرات کثیف به فضای داخل سیلندر پنیوماتیکی می گردد
O-رینگ یا رینگ یاتاقانی دایره شکل به منظور جلوگیری استاتیکی بکار گرفته می شود و بایستی دارای قوه انبساطی باشد .