مدارات پنوماتيك آيتم هاي بخش F  چك شيت

قالب – هواي فشرده

هواي فشرده كاربرد بسياري در صنعت دارد ، از خنك كننده ها تا اتوماسيون خطوط توليد ، از نيروي هواي فشرده استفاده مي كنند . در صنعت قالب نيز از اين علم  استفاده هاي مختلفي مي شود . براي نمونه مي توان به سيلندرهاي استفاده شده در قالبها اشاره كرد . البته از هواي فشرده براي تميز كردن قالبها و تعميرات قالب نيز استفاده مي شود  ( سنگهاي بادي ) . ما در اين مطالب سعي در معرفي بيشتر عمل كننده ها و مدار های پنیوماتیکی در قالبها خواهيم پرداخت .

مدار های پنیوماتیکیموارد استفاده مدار های پنیوماتیکی

يكي از موارد استفاده هواي فشرده و مدار های پنیوماتیکی ، در قالبها مي باشد . طراح قالب بعد از طراحي ابعاد و شكل نهايي قالب با توجه به قطعه و وزن قطعه اقدام به انتخاب مدار مورد نياز و عمل كننده مناسب و استاندارد در قالب مي پردازد و در صورت لزوم اقدام به سفارش عمل كننده اي ويژه مي نمايد تا جوابگوي نياز طراح در قالب باشد.

دليل استفاده از عمل كننده ها در قالبها

براي بيرون انداختن قطعه از داخل قالب مي باشد .  مخصوصا” در قالبهاي كشش كه قطعه تحت فشار سمبه در ماتريس ، فرم مي گيرد . در چنين حالتي كارگر و يا ربات بردارنده قطعه براي اينكه با مشكلي به وقت برداشتن قطعه مواجه نشود لازم است نيرويي اين قطعه را از قالب به اندازه مشخصي بالا بياورد . براي انجام چنين كاري از سيلندرهاي پنيوماتيكي استفاده مي شود.

تعميرات قالبمعمولا” مدار مورد استفاده در قالبها از نوع بسيار ساده اي مي باشد . هواي فشرده اين مدار از پرس تامين مي شود و يك عمل كننده ( پيستون ) كه معمولا” عمل بيرون اندازي را انجام ميدهد در اين مدار تعبيه مي شود . اين سيلندرها بر اساس نياز و موقعيت قرار گيري آن و كاري كه بايد انجام دهند انتخاب مي شوند . البته لازم به ذكر است كه از سيلندر ها و مدار های پنیوماتیکی تنها به عنوان بيرون انداز استفاده نمي شود و در مواردي به عنوان نگهدارنده قطعه در داخل قالب ، ( در قالبهايي كه در خطوط اتوماتيك مورد استفاده قرار مي گيرند از اين نگهدارنده هاي پنيوماتيكي استفاده مي شود ) ، و گاها” در شيور قالب ها در جاهائي كه كورس زيادي لازم مي باشد ، استفاده مي شوند .

مدار های پنیوماتیکیبا توجه به فضاي موجود در قالب ، طراح قالب سعي مي كند سيلندر يا عمل كننده پنيوماتيكي را در جايي قرار دهد كه عمل آن باعث دفرمه شدن قطعه نشود . در واقع بهترين محل قرار گيري اين عمل كننده ها مكانهايي است كه قطعه از آن قسمتها برش خواهند خورد و يا در صورت ممكن نبودن اين موضوع از واسطه هايي لاستيكي استفاده مي كنند .

سیلندر های پنیوماتیکی

بايد متذكر اين نكته نيز بشويم كه سيلندرهاي پنيوماتيكي ممكن است به صورت خودكار و با عمل پرس كار كنند و يا به صورت دستي با واسطه يك پدال عمل نمايند كه در اين صورت بايد اپراتور عمل سيلندر را با اين پدال تنظيم نمايد .

براي اينكه بتوانيم درك درستي از عمل مدارها و اجزاء آنها داشته باشيم سعي خواهيم كرد در مطالب كوتاهي اطلاعات مختصري را در مورد پنيوماتيك بازگو نمائيم .

2-مدار های پنیوماتیکی :

براي مهار انرژي نهفته در هواي فشرده و استفاده مناسب از آن مسير هاي مشخصي طراحي مي شود كه هواي فشرده را تحت كنترل كاربر در مي آورد اين سيستم، مدار ناميده مي شود در مدار های پنیوماتیکی مي توان هواي فشرده را در جهت هاي مناسب هدايت نمود و سرعت و فشار آن را تنظيم كرد . همينطور به هنگام كار از آن به صورتهاي مختلف بهره برداي نمود .

اجزاء اصلي يك مدار به صورت زير خلاصه مي شود :

1-اتصالات مدار های پنیوماتیکی 2-لوله هاي مدار پنوماتيك 3- سيلندر پنوماتيك

عملكرد درست يك مدار بستگي به عمل كردن كامل و بدون نقص اجزا مدار دارد . بعد از اينكه اجزا مدار سالم باشند با برقراري هواي فشرده در داخل مدار مي توان نحوه كار كردن آن را نيز چك نمود.

منبع

سیلندر های پنیوماتیکیعملکرد های پنیوماتیکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      09124516119