وسایل مورد نیاز آببندی قالب های لبه برش :
1-وسایل مورد نیاز آببندی قالب عبارت اند از: پرس جهت حرکت سنبه و ماتریس به صورت عمودی که می تواند هم پرس آببندی و هم پرس تولیدی باشد، اما پرس تولیدی فقط در مواقع اضطراری و تولید توصیه می شود ، چون دقت کمتری داشته و نیز باعث وقفه در تولید خواهد شد.
2-دستگاههای سنگ بادی یا برقی که معمولا” سنگ فیبری و فرکانس هر دو لازم است.
3-رنگ آببندی .
4-لاتون در سایزهای مختلف ضخامت جهت استپ گیری یکنواخت و نفوذ ملایم و کم کم سنبه و ماتریس .
5-موم ، که این بایستی در مقابل حرارت ناشی از سنگ کاری سریع ، تغییر فرم ندهد و آب نشود و نیز دارای چسبندگی زیاد نباشد که با طرف مقابل به هنگام بالا رفتن از روی کار ، جدا شود. موم مورد نظر خاکستری تیره بوده و بصورت مکعب مستطیل بسته بندی شده است و نبایستی آن را با خمیر مدل گیری که معمولا” در شرکت وجود دارد ، اشتباه گرفت زیرا این خمیر سریع در مقابل حرارت تغییر فرم می دهد و باعث ایجاد خطا و پایین آمدن دقت کار می شود .
6-سوزن خط کش جهت انتقال لبه برش اصلی از روی مستر بر روی طرف مقابل جهت عملیات
خشن کاری و مشخص بودن محدوده برش .
7-ورق کاغذ آلومنیوم و یا ورق مصرفی قالب جهت تست لبه های برش .
روش های آببندی قالب های برش :
روش آنجام کار برای قالبهای نو و در حال تولید ، تقریبا” متفاوت است که هریک را جداگانه شرح می دهیم .
آببندی قالب های برش (نو ) :
در صورتیکه میل راهنما و بوش آن ثابت باشد ، پس از عملیات ماشینکاری و اجرای برنامه فرم و تریم دور آنها دو عدد جای پین P.C.H بر روی سنبه یا مستر یا کفشک پایین که قطعه در روی آن قرار می گیرد ، تعریف می کنند که با قرار دادن دو عدد پین در آنها و حرکت عمودی قطعه عمل ما قبل که دارای دو سوراخ با همان موقعیت در عمل قبل خورده است را بر روی کفشک پایین با استفاده از رنگ آببندی بطور کامل آببندی می کنند ، بنحویکه تمامی قطعه بر روی لبه برش بنشیند و در زمان برش ، تغییر فرم در قطعه حاصل نشود و برای اطمینان از عدم حرکت قطعه در زمان برش و تغییر شکل بعد از قالب و لبه برش یک قطعه دارای سوراخ P.C.H را با سوراخهای روی سنبه بوسیله دو عدد پین تنظیم
کرده و پین ها را جدا می کنیم و عمل برش را انجام می دهیم .
در صورت آببندی قالب خوب و یکنواخت ، بایستی قطعه پس از برش در جای خود ثابت مانده و لغزشی در سوراخهای P.C.H و جای آنها بر روی سنبه ایجاد شود .
سپس اقدام به پین زنی کفشک پایین یا مستر و یا سنبه می کنیم و سپس قطعات را سختکاری می کنیم . بعد از جمع کردن مجدد سنبه ، قالب را جفت کرده و زیر پرس آببندی اقدام به آببندی ماتریس می نماییم .
در صورتیکه اضافه باشد ، با خط اندازی سنبه ( اثر گذاری با فشار کم ) روی آنها اضافه را سنگ زده تا سنبه و ماتریس در هم نفوذ کند و اگر بین سنبه و ماتریس به علت اشتباه یا عدم دقت در ماشینکاری کلرنس بیش از حد بود ، با جلو کشیدن خشکه و قطعه ماتریس آن را به حد مطلوب می رسانیم و این کار را برای تمام قطعات ماتریس انجام می دهیم تا تمام ماتریس قالب با کلرنس مطلوب آببندی شود.
سپس با برش کاغذ و یا ورق A1 ( در مواردی نیز از خود ورق مصرفی قالب ) جهت تست آن استفاده می کنیم و در صورت داشتن برش مطلوب ، ماتریس را پین زده و باز نموده و آبکاری می نماییم و پس از آبکاری ماتریس ، مجددا” سنبه و ماتریس را جهت تست در زیر پرس آببندی بسته و اگر در موقع آبکاری تغییر فرم در خشکه ها ایجاد شده باشد و در گیری بوجود بیاید ، آببندی نهایی را انجام می دهیم .
در تمام مراحل آببندی زیر پرس بایستی در چهارگوشه استپ قالب ، لاتونهای مساوی گذاشته و با کم کردن و برداشتن لاتونها ، نفوذ سنبه و ماتریس را کنترل کرد. و کم کم در داخل هم نفوذ بدهیم تا از آسیب های احتمالی جلوگیری نماییم و نیز از رنگ آببندی جهت مشخص شدن بهتر موقعیت آببندی نیز استفاده می کنیم در صورتیکه یکی از قطعات بوش و راهنما یا میل راهنما متحرک باشد ، ابتدا مستر را پین زده و آبکاری می کنیم
سپس از روی ماتریس 4 عددخشکه را که در چهار گوشه قالب باشد انتخاب کرده بازنموده و در زیر آنها لاتون می گذاریم تا نسبت به بقیه در حد بالاتری قرار گیرد . سپس سنبه را بر اساس این 4 خشکه در ماتریس نفوذ می دهیم.
بعد قسمت متحرک که ممکن است بوش یا راهنما باشد را با پیچ و پین ثابت بعد از ثابت نمودن قسمت متحرک ، بقیه مراحل مشابه توضیحات بالا به انجام می رسانیم.
لازم به توضیح است که در قالبهای نو همیشه سنبه یا مستر را آبکاری کرده و ماتریس را خام آببندی می نماییم تا در صورت اشتباهات احتمالی ، از صدمه دیدن سنبه جلوگیری به عمل بیاید و همچنین می توان با این کار قسمتهای اضافی ماتریس را تراشیده و یا روی آنها خط TRIM را جهت سنگ کاری مشخص نمود.