پس از بررسی اجزای قالب و PM آنها ، باید یکسری بازرسی عمومی آیتم های بخش H را نیز مدنظر قرار داد که در ذیل به توضیح آنها پرداخته شده است.
فهرست مقاله
H1 قرار گیری قطعه :
همانگونه که می دانید عدم قرار گیری قطعه در مکان مناسب خود سبب از بین رفتن قطعه و قالب می گردد .
برای اینکه قطعه در مکان مناسب خود قرار بگیرد مکانیزم های گوناگونی بکار گرفته می شود که در بخش B چک شیت به تفصیل توضیح داده شده است.
بنابراین در هردوره PM قالب باید چگونگی قرار گرفتن قطعه بر روی قالب بررسی گردد تا بطور مناسب و دقیق در مکان خود قرار گیرد.
H2 بررسی کفشکهای بالا و پایین در بازرسی عمومی آیتم های بخش H :
تمامی اجزای قالب بر روی کفشکها تعبیه می گردند بنابراین عدم صحت آنها سبب کارکرد نا مناسب دیگر اجزای قالب می گردد.
معمولا” کفشکها را از چدن خاکستری می سازند زیرا دارای قابلیت جذب ارتعاش می باشند .
عمده ترین ایرادی که ممکن است برای کفشکها روی دهد عبارت است از ایجاد مک ( در هنگام ریختگی ) ، ترک و یا شکستگی . که بسته به نوع و حجم ایراد می توان آن را بوسیله جوش و یا قیود مرتفع ساخت.
برای جدا کردن و بلند کردن قالب ، قلابهایی در چهار طرف کفشک تعبیه می گردد که در هر دوره PM قالب باید بازرسی گردند تا دچار شکستگی و ترک نشده باشند.
H3 وضعیت پیچ ها و پین ها :
بیشتر اجزای قالب توسط پیچ و پین به کفشک ها نصب می گردند ، پیچ ها و پین ها بسته به موقعیت و اندازه قطعه در انواع و اندازه های گوناگونی ساخته می شوند.
در این مرحله از بازرسی عمومی قالب باید کلیه پیچ ها و پین ها از نظر محکم بودن و میزان نفوذ در کفشک مورد بازرسی قرار گرفته و یکی از مراحل بسیار مهم و عین حال ساده در PM قالبها می باشند.
H4 نظافت قالب در بازرسی عمومی آیتم های بخش H :
معمولا” هر قالبی پس از تولید باید شسته شود و سپس به قسمت انبارش قالب منتقل گردد برای شستشو و نظافت قالب محل مخصوصی تعبیه گردیده است که به DIE WASHING معروف میباشد. در قسمت ذکر شده
کفشکهای بالا و پایین از یکدیگر جدا گردیده وجداگانه شسته شود .( دستورالعمل مربوط به شستشوی قالب در ضمیمه 1 آورده شده است.)
در قسمت PM نیز باید اجزای قالب (ورقگیر ، شیور و صفحات سایشی و…) از نظر آلودگی ها و ناخالصی ها بررسی گردیده و قسمتها ی گریس خور ، روانکاری گردند.