تعریف : در واقع رابط هایی هستند که عمل ارتباط بین لوله ها با سایر اجزا مدار را برقرار می نمایند . اتصالات از اجزا اصلی مدار پنیوماتیک می باشند که به صورتهای مختلفی ساخته شده اند . بعضی از این اتصالات برای موارد خاصی طراحی و ساخته می شوند مانند اتصالات در مدارهایی که احتمال انفجار و اشتعال در آنها وجود دارد .(کمپرسورها) کوپلینگ نوعی اتصال است.
فهرست مقاله
تصویر جند نوع از اتصالات :



انواع اتصالات :
انواع اتصالات از نوع مهره ماسوره ای – اتصال های لبه گیر – کوپلینگ ها – انواع سر شیلنگها
-شیرهای تنظیم فشار در قالبها بیشتر از کوپلینگها برای اتصال بین لوله ها استفاده می شود.
شیرهای تنظیم فشار:
برای کنترل بر روی عملکرد مدار درابتدای ورود و انتهای خروجی مدار نصب می گردد ، تا عملکرد مدار قابل کنترل و دلخواه باشد.
کوپلینگ:
تعریف : کوپلینگ یک نوع اتصال دهنده بین لوله ها و شیرها با سایر اجزا مدار می باشد که دارای ساختمانی به شکل زیر می باشد .
مشکلات احتمالی پیش آمده در کوپلینگ قالب :
معایب احتمالی ممکن در کوپلینگ ها عبارتند از :
شکستگی و کج شدن : ممکن است بر اثر برخورد شاخ لیفتراک و در هنگام حمل قالب ، کوپلینگها شکسته و یا کج شوند ، که در اینصورت فقط باید تعویض گردند.
برا ی تشخیص ، باید پس از اتصال مدار به پمپ هوا به طور عینی و با لمس کوپلینگ ها را بررسی کرد .
زنگ زدگی :کوپلینگها نیز مانند سایر وسایل و ابزار دارای عمر مفیدی می باشند که به مرور زمان بر اثر کار ممکن است حالت اصلی خود را از دست بدهند که باید تعویض شوند . یکی از شرایط محیطی موثر بر کوپلینگ ها که باعث افت کارایی کوپلینگ می شود خوردگی می باشد که باید به طور کامل بررسی گردد و در صورت نیاز تعویض گردد.
خرابی خار فنری : که باعث نشتی شده و از عملکرد صحیح مدار جلوگیری می کند.
خراب شدن رابط برنجی :که موجب نشتی می گردد.
تعمیر کوپلینگ :
این جزء از مدار قابلیت تعمیر در تعمیرات قالب را ندارد . کوپلینگها دارای استاندار مخصوص خود می باشند که باید بر اساس نیاز قالب تعویض شده و کوپلینگ جدیدی جایگزین آن شود .
2- لوله های مدار پنیوماتیک:(F1)
لوله ها از وسایل ابتدایی و ضروری یک مدار پنیوماتیک می باشند . لوله ها ارتباط دهنده بین منبع هوا با اجزاء مدار می باشند که نیروی هوای فشرده را در اختیار عمل کننده های مدار قرار می دهد . از آنجاییکه هوای فشرده در لوله ها جریان دارد سلامت مسیر حرکت هوای فشرده به دلیل اینکه عمل کننده مدار به درستی کار کند ، اهمیت بسیاری دارد .
لوله ها از جنسهای مختلفی ساخته می شوند که هر کدام از آنها در جاهای مخصوصی بکار برده می شوند .
نمونه ای از لوله های ارتباطی :
جنس لوله ها :
جنس لوله ها می تواند از اجناس لوله ای ذیل باشد :
لوله مسی – لوله برنجی – لوله فولادی – لوله سیاه – لوله گالوانیزه – لوله پلاستیکی –
لوله های لاستیکی با روکش فلزی .خط لوله بایستی راحت کار گزارده نداشته باشد و البته اقتصادی نیز باشد . در مدارهای پنوماتیکی نیز می توان از لوله های مختلف با توجه به محل قرار گیری مدار استفاده نمود . زمانیکه خطوط لوله احتیاج به خمیدگی داشته باشد می شود و قابلیت زنگ زدگی توان از لوله لاستیکی استفاده نمود .
در جاهایی که مدار دارای پیچ و خم زیادی باشد و یا متحرک باشد از لوله های لاستیکی یا با رو کش فلزی استفاده می شود و در مواردی که مدار به صورت ثابت نصب شده باشد از لوله های فلزی استفاده می گردد . انتخاب لوله ها بر اساس محاسبه های خاصی انجام می شود که خود دارای بحث جداگانه ای می باشد .
معایب احتمالی در لوله ها :
پارگی و سوراخ شدن : قالبهایی که در سالن پرس شماره 1و 2 استفاده می شوند از از نوعی می باشند که دور ریز ضایعات آنها به صورت دستی انجام می شود به همین دلیل احتمال بر خورد ضایعات با لوله های ارتباطی وجود خواهد داشت . همین امر می تواند باعث بریده شدن لوله های ارتباطی شود . مسئله دیگری که می تواند عمر مفید لوله های ارتباطی را در سالن تولید کاهش دهد استفاده اشتباه از مدار پنیوماتیک قالبها می باشد ، مخصوصا” در قالبهایی که کنترل مدار پنیوماتیک آنها به صورت پایی توسط اپراتور انجام می شود .
برا ی بازرسی لوله های ارتباطی ، لازم است که هوای فشرده را در مدار وارد کرده و عملکرد سیلندر را بررسی نمود . اگر لوله ها دارای مشکل خاصی باشند عمل کننده مدار به خوبی انجام وظیفه نمی کند و احتمالا” صدای خروج هوا از لوله شنیده خواهد شد . در این صورت لازم است لوله یا شیلنگ مورد نظر تعویض گردد .
تعمیر لوله ها :
در مورد لوله های لاستیکی و پلاستیکی به هنگام آسیب دیدگی چاره ای جز تعویض آنها نمی باشد ولی لوله های فلزی را می توان بسته به جایی که بکار رفته اند تعمیر یا تعویض نمود . در قالبها اکثرا” از لوله های پلاستیکی استفاده می شود . به همین دلیل در قالبهایی که برداشت ضایعات آنها به صورت دستی انجام می شود ، احتمال بر خورد ضایعات با لوله ها و پاره شدن آنها زیاد می باشد .
در بعضی از قالبها از لوله های پلاستیکی با روکش استفاده می شود ، این لوله ها دارای عمر مفید بیشتری بوده و در برابر ضربات ضایعات از خود در مقابل پاره شدن مقاومت بیشتری نشان می دهند.
به هنگام بازید دوره ای قالبها و یا به هنگام تعمیرات باید این لوله ها دقیقا” بازرسی شوند .