تهدید ها و فرصت های صنعت قالبسازی

شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو (GPI ) در سال ۱۳۶۴ توسط بخش خصوصی تاسیس شد. پس از گذشت چند سال مالکیت این شرکت به شرکت مهرکام پارس و بعد از آن به شرکت تام ایران خودرو و سال ۱۳۹۱مالکیت قالب های پیشرفته ایران خودرو به شرکت تعاونی خاص کارکنان منتقل شد. ابتدا فعالیت این واحد ساخت قالب های پلاستیک و تعمیرات قالب های متعلق به شرکت مهرکام پارس بود در پروژه سمند ماموریت جدید به این مجموعه سپرده شد و قرار شد که ساخت 80 دست قالب پرسکاری خودروی سمند توسط این واحد انجام گیرد پس از آن در سال های 1379-80 پروژه نوسازی و بازسازی قالب های پژو ۴۰۵ به این مجموعه سپرده شد.

در همین برهه مدیریت ارشد ضبط با توجه به نظرات کارشناسی بدنه سازمان پیشنهاد داد که این مجموعه کار ساخت قطعه را نیز در پیش بگیرد و اولین ماشین پرس در شرکت نصب و راه اندازی شد. با آغاز پروژه ۲۶ در مجموعه ایران خودرو پروگرسیو انتخاب شد. بر این اساس مسئولیتی به مجموعه واگذار شد تا ۱۸۰ قطعه در شرکت (GPI)  تولید شود، ساخت قالب تعدادی از قطعات توسط شرکت (GPI)  صورت گرفت و تعدادی هم به یک شرکت ایتالیایی واگذار شد و قرارداد خوبی در آن زمان با طرف ایتالیایی منعقد شد.

این قرارداد بر مبنای انتقال تکنولوژی بود و بیش از ۴۰ نفر از نیرو های شرکت در واحد های مختلف از جمله طراحی ماشینکاری قالب سازی و برنامه ریزی در ایتالیا آموزش دیدند پس از از آن سایت جدید اختیار شد و فرصت‌ های جدید پروگرسیو ۶۳۰ تن و ۳۱۵ تومان خریداری و نصب و راه اندازی شد در حال حاضر بیش از ۵۱۶ نوع قطعه توسط جی پی آی تولید می شود و سالی ۶۰ میلیون قطعه تحویل مشتریان داده می شود.

زمینه‌ های فعالیت شرکت قالب سازی تولید قطعه پرسکاری مجموعه سازی و برش ورق است به تازگی با توجه به تحریم‌ های صورت گرفته نوار های فلزی لاستیک های دور درب خودرو که نیاز به واردات آن از خارج بود در مجموعه مورد بررسی قرار گرفته دبی روش مهندسی معکوس و تحقیق و توسعه روش فرآیند تولید آن به دست آمد تا به امروز حدود ۴۰۰ هزار متر از این محصول به مشتری تحویل داده شده است.

مهندس اصغر ربیعی، مدیرعامل شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو؛ سالیان متمادی است که در شرکت‌ های خودرو سازی مشغول به فعالیت است. ایشان در ابتدا به عنوان طراح قالب در شرکت پارس‌ خودرو فعالیت داشت؛ پس از مدتی در سال ۱۳۷۸ جذب مجموعه جی پی آی شد و به سمت هایی از جمله رئیس واحد طراحی مدیر واحد طراحی و ساخت معاونت فنی مهندسی و و هیئت مدیره در نهایت به عنوان مدیر عامل این شرکت منتصب شد. آنچه در ادامه مطالعه می نمایید شرح گفتگوی خبرنگار مجله فنی مهندسی ساخت و تولید و مهندس علی اصغر ربیعی است.

فهرست مقاله

چرا ساخت برخی از قالب های پیشرفته از نظر تئوری در کشور امکان پذیر است اما در مرحله ساخت فرایند غیر ممکن می شود؟

من با همه حرف شما موافق نیستم شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو با کمک نیرو های متخصص خود قالب هایی را تولید کرده که برای اولین بار در ایران ساخته شده است قالب های فروش رسمی که ما در مجموعه می سازی به ابعاد ۳ متر در ۲ متر با حدود وزنی17  تن قالب هایی هستند که با قالب های تولیدی شرکت های اروپایی از نظر کیفی مطابقت دارند. در زمینه ساخت قالب و یا حق تجربه و ممارست در آن بسیار مهم است شرکت های اروپایی از نظر کیفی مطابقت دارند در زمینه ساخت قالب و یا هر کاری تجربه و ممارست در آن بسیار مهم است. شرکت‌ های اروپایی سالیان متمادی سابقه تولید خودرو دارند و تولیدات شان به مرور بهتر شده است.

اگر خودروی تولیدی روز این کشور ها با خودرویی ۲۰ سال گذشته مقایسه کنید درخواهید یافت، از نظر امکانات و تکنولوژی بسیار متفاوت شده است. اگر برای اولین بار قالبی را می‌ سازیم، ممکن است از کلیه موارد احتمالی آن آگاهی کامل داشته باشیم و مواردی را پیش بینی نکرده باشیم و در مرحله ساخت با آن مواجه شویم. این مسائل باعث بروز مشکلاتی می شود، اما اگر زمان های تحویل ما با شرکت‌ های خارجی متفاوت است، به دلیل شرایط کاری متفاوت است به عنوان مثال قالبی طراحی می شود.

بعد از مرحله طراحی وارد مرحله تولید و ساخت قالب می‌شویم و قصد داریم منظومات تولید را خریداری کنیم با فقدان برخی از ملزومات مثل مواد اولیه متناسب مواجه می شویم و مجبور می شویم تغییراتی را در طرح اعمال کنیم اما در کشور های صنعتی به این طراحی و توپ هایی در اختیار است و بر اساس آن انتخاب صورت می‌گیرد و سفارش انجام می‌ شود و دیگر دغدغه تهیه لوازم و مواد اولیه وجود ندارد. اما بحث دیگر این است که چون ما به تعداد قالبی مشابه نساختیم با هر بار ساخت سطح کیفی و شرایط آن تغییر خواهد کرد. در کشور های پیشرفته صنعتی هم یک روزی این قالب ها را برای اولین بار ساخته اند و پیش تر با مشکلات مواجه شده‌اند و این مشکلات را مرتفع کرده اند. به همین خاطر وقتی تولید قالبی به آنها سفارش می‌شود به دلیل همین تجربه قبلی سریع تر کار را پیش برده و تحلیل می دهند از طرفی عوامل مختلفی چون ماشین‌آلات تجربه کالی روحیه کاری و عواملی دیگر، تاثیر گذار است به اعتقاد من این عوامل با آموزش ساخته به تعداد، مشکلات  مرتفع خواهد شد.

چه مشکلاتی در زمینه تامین مواد اولیه وجود دارد؟

در بحث فولاد و تمرین آن باید بین صنعتگران و تولید گران فولاد همگرایی به وجود آید اما امروزه در تامین فولاد هایی با ابعاد بزرگ با مشکلاتی مواجه هستیم و شرکت تولید کننده فولاد برای تامین فولاد با ابعاد بالای مورد نیاز قالبساز، شرایط زمانی تولید و پرداخت هزینه سختی را دارد که این کار را برای ما مشکل می کند،  باید تمام قسمت های بدنه صنعت به طور همزمان و تا به پا رشد کنند. اگر قالبسازی ما رشد می‌ کند باید صنایع مرتبط با آن مثل فولاد سازی عملیات حرارتی ماشینکاری و غیره هم رشد کنند. اگر قالب سازی ما رشد می‌کند باید صنایع مرتبط با آن مثل فولاد سازی عملیات حرارتی ماشینکاری و غیره هم رشد کنند به عنوان مثال دانش ساخت قالب داشبورد موجود است اما تهیه فولاد با سرمایه دولتی و حجم بالایی از امکانات و تکنولوژی تحصیل شده باید به صنعتگر داخلی خدمت کند و تنها فعالیت خود را معطوف ساخت فولادهای ساختمانی سطح پایین کند در غیر این صورت مشتری از من رویگردان خواهد شد و من مشتری و کار خود را از دست خواهم داد.

 

چه پروژه هایی را می توان پروژه های شاخص شرکت جی پی آی از دیرباز تا کنون نام برد؟

پروژه هایی از جمله ساخت ۸۷ قطعه برای خودروی سمند ساخت و نوسازی قالبهای ۴۰۵ و یکسری حذف پک ۴۰۵ در حدود ۱۲۰ قطعه تعداد بیش از ۲۵۰ دست قالب پروژه ۲۰۶، صندوقدار پروژه‌های دنا رانا ۹۰L، سفارش از فرانسه مثل ۳۰۱، ،۲۰۸و ۲۰۰۸ و موارد متعدد دیگر از جمله پروژه‌های شاخص شرکت است.

 

 آیا تنها مشتری شما شرکت‌های خودروسازی هستند؟

عمده مشتریان ما خودروسازها هستند اما به مشتریان دیگر هم خدمات ارائه میدهیم. به عنوان مثال پروژه ساخت قالب هایی برای تقویت خانه های روستایی کتونی در جایی که امکان آرماتوربندی وجود ندارد با کمک قالب هایی که در مجموعه ما کار شد تقویت کننده های داخل بتن قرار می گرفت و کار مش بندی در بتن انجام می‌شد در مجموع در حال حاضر بیش از ۵۰ مشتری از  شرکت‌های خصوصی داریم که در زمینه تولید قطعه برش ورق و قالب سازی به آنها خدمات ارائه می دهیم.

 

بزرگترین مشکلی که اقتصاد و صنعت امروز ما با آن مواجه شده چیست؟

در گذشته کارگر قالبساز یا یک کارمند در یک خانه محقر و با امکانات رفاهی کمتر زندگی می کرد و شاید خودروی شخصی نداشت. اما امروزه کارگر توقع دارد که از سطح امکانات بالاتر برخوردار باشد. من مخالف این خواسته نیستم و معتقدم اگر من سطح کاری خود را بالا برده باشم و بر اثر بهره وری این امکانات برای من فراهم شده باشد، این بسیار عالی است اما شاهد هستیم که بهره وری ما در کار چندان تغییری نکرده و تنها سطح توقع ما بالا رفته و اقتصاد جاری در سطح جامعه شناسی ای از این تغییر رویه است. یعنی ما بدون اینکه خروجی بالاتری داشته باشین توقع داریم که ورودی بالاتری داشته باشیم.

هزینه خواسته های ما اگر از گسترش کار و بهره‌ وری ما حاصل نشود باید به نوعی از جایی دیگر فراهم شود و این باعث اختلال در اقتصاد کشور می‌ شود و پول ملی ما ضعیف خواهد شد اگر من روزی یک کارگر ساده برخوردار از امکانات نسبی بودم اما امروز تبدیل به یک کارگر متخصص شده ام سطح زندگی‌ ام نسبت به بهره وری هم بالا رفته است توقع من از افزایش امکانات رفاهی توقع به جایی است اما در کشور ما سطح زندگی مان بیش از سطح بهره‌ وری مان است و دچار بی‌ بهره ای شدیم این عقیده شخصی من است و از جوانان به درستی یا نادرستی آن بی اطلاع هستم. من شاهدم که از طرفی خواسته‌ های ما بسیار از گذشته شده است اما در کارخانه همانی است که کارگری در ۳۰ سال گذشته انجام می داد.

 

یکی از بهانه های شرکت های خودروسازی در خصوص ارتقا کیفی محصولات تولیدی و عدم توان تولید کننده داخلی در ساخت قطعه و قالب برای مجموعه های خودرو است سهم صنعت قالب سازی در ارتقای کیفی محصول تمام شده شرکت‌ های خودروسازی چقدر است؟

کیفیت خودرو و ارتقاع آن به عوامل متعددی بستگی دارد. کیفیت ابتدا به طراحی خودرو باعث می گردد ممکن است شما قطعه ای بسیار عالی با کیفیت بالا در اختیار داشته باشید اما طراحی این قطعه با اشتباهی صورت گرفته باشد و تولید عالی ان قطعه، تاثیر آنچنانی نخواهد داشت. در قدم بعدی کیفیت قالب و قطعه تولیدی می تواند عامل تأثیرگذاری باشد.

قطعه ای که در حد تلرانسی یا خارج از آن باشد می‌تواند در گستری بالا یا بسته تلورانس تولید شود و قالب و قیودی که برای ساخت و مونتاژ این قطعه در محدوده تلرانسی مشخص، به کار گرفته می شود می توانند در کیفیت نهایی تاثیر گذار باشند. حتی اپراتور خط مونتاژ و اپراتور قالب هم می‌ تواند در کیفیت نهایی تاثیر گذار باشند یکی از بزرگترین مشکلاتی که در صنعت خودروسازی ما وجود دارد این است که دو خودرویی که از یک خط خارج می شود در فاصله کوتاه زمانی، از نظر کیفی اختلاف دارند. در واقع اپراتوری که مسئول تولید قالب است ممکن است با توجه به شرایط تعریف شده، کار را پیش نگیرد اپراتور باید قطعه‌ ای را به قراری بچسباند و کوتاهی می‌کند یا تناژ پرس متناسب نیست یا قالب احتیاج به PM دارد و این مسئله لحاظ نمی شود یا حتی پرسی که به کار گرفته می‌ شود کالیبره نیست. همه و همه کیفیت تولیدی را تحت الشعاع قرار می‌ دهد حتی روند کاری خط مونتاژ هم کیفیت نهایی کار تاثیرگذار است.

تمام موارد مذکور که به بحث آموزش نیروی متخصص و فرهنگ کاری باز می گردد اگر من در جایی شاهد بروز خطا و اشکالی هستم،  نباید بی تفاوت از بروز خطا که می‌ تواند در مرحله قالبسازی،  قطعه سازی و یا خط مونتاژ باشد بگذرم. باید این مشکل را اعلام کرده و اگر قادر باشم، ابتدا خود را برای رفع مشکل اقدام کنم.

اگر در توان من نبود بگردد تا مشکل برطرف شود موارد دیگری نیز در این مورد دخیل است گاهی ممکن است تولید کننده و تامین کننده سو استفاده کنند و مواد اولیه که متعهد شده در تولید محصول به کار نگیرند و حتی فرایند های تولید را تغییر دهد که این مسئله به کاهش کیفیت می‌ شود و عدم تطابق با استاندارد های لازم صورت می‌ گیرد مورد دیگر را می‌ توان عدم توجه به عمر مفید تولید قالب معرفی کرد قالبی در تولید استفاده می شود که عمر مفید خود را رد کرده و برای پرهیز از صرف هزینه تعمیر یا تولید مجدد قالب از آن برای تولید قطعات استفاده می شود همین امر از کیفیت کار می کاهد باید عوامل مختلف بررسی شود و بر اساس آن ایرادات چرخه تولید رفع گردد.

 آیا تنها به دلیل عدم تجربه و فضای کاری که روژه های قالب سازی با تأخیر مواجه می‌ شود؟

دانش و تکنولوژی، سابقه کاری، فرهنگ سازی و بسیار عوامل در این مسئله مسئله دخیل هستند. هنگامی که ما در روند اجرای پروژه های عقب هستیم باید تلاش بیشتری بکنیم بحث برنامه ریزی و کنترل پروژه بسیار مهم است گامی که ما فرایند کار را خوب بشناسیم و برنامه ریزی لازم را انجام دهیم و بدانیم که چه کاری در چه مرحله‌ای باید انجام شود مراحل را به خوبی رد کرده و کار به درستی طبق پیش بینی جلو می رود وقتی که کار درست انجام نشود؛ تاخیر در کار به وجود می‌ آید.

باید توجه داشت که اینگونه نیست که سفارش های خارج هم صد درصد در زمان اعلام شده تحویل داده شود و هیچ گونه تاخیری در کار صورت نمی پذیرد در کار طراحی و ساخت قالب همواره با مشکلات پیش بینی نشده مواجه می شویم البته با روی کار آمدن تکنولوژی پیش بینی نشده مواجه می شویم البته با روی کار آمدن تکنولوژی های جدید و استفاده از نرم افزار های شبیه سازی بروز این مشکلات پیش بینی نشده و به حداقل می رسد به عنوان مثال: در گذشته یک قالب کششی طراحی می‌ شد و بعد از ساخت مراحل اولیه در مرحله تست شاهد آن بودیم که سطح مطلوب به دست نیامده و مجبور به ایجاد تغییراتی در سطح سطح می شدیم اما امروزه با نرم افزار هایی چون Auto form و نرم افزار  Mold flow برای قالب های پلاستیک یا Pro Cast برای قالب های دایکست از دوباره کاری های بسیاری جلوگیری می شود.

 

عمده نوآوری هایی که در ساخت قالب ها به وجود آمده چیست و شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو تا چه حد از این نوآوری ها بهره برده است؟

اولین نوآوری ما طراحی و ساخت قالب لب های چند مرحله ای پروگرسیو در چرخه تولید قطعه خصوصاً قطعات خودرو بود این قالب ها به صورت یکنواخت در گستره های بالا و پایین تلورانس، کار تولید را انجام می دهند با توجه به آموزشی که متخصصان ما دیده اند و این انتقال تکنولوژی توانستیم که قالب های پروگرسیو بسازیم و سرعت و دقت تولید را بالا تر ببریم. از طرفی با کمک واحد تحقیق و توسعه مجموعه روش های جدید سخت کاری را شناسایی کرده و برای قالب هایی که نیاز هست به کار گرفتیم.

این امر باعث افزایش عمر قالب و بهبود شرایط تولید قطع شد بحث پوشش های سخت یا انواع پوشش های سطحی یا PVD مطرح است. این روش و روش‌ های دیگری را به کار گرفتیم که در بحث تولید و کاهش هزینه تأثیرگذار بود، با توجه به دانش و سابقه کاری شرکت فرایند های تولید جایگزین برای فرآیند های تولید قدیمی پیدا و جایگزین کردیم به عنوان مثال در گذشته، کفشک را با ماشینکاری شکل می‌ دادند اما حال با فتوسل برای یک سری از قطعات واترجت استفاده می‌ شود که بسیار در بحث بهبود پارامتر های تولید موثر بوده است.

 

 همکاری GPI  با شرکت‌ های خارجی در چه سطحی است؟

ما با شرکت‌ های خارجی در تعامل هستیم. اگر پیش از تحریم ها را مد نظر قرار دهیم ما با یک شرکت فرانسوی در زمینه ساخت قالب های صندلی همکاری خوبی را آغاز کردیم. این شرکت فرانسوی اقدام به تاسیس یک شرکت داخلی کرد و برای پیش گرفتن فرایند تولید قالب های پژو ۳۰۱ انتخاب شدیم. آن ها طی بازدیدی که از واحد ما داشتند برای ساخت پروژه های دیگر هم از ما استعلام گرفتند و امیدواریم که این استعلام‌ ها به ادامه همکاری منجر شود.

موارد بسیاری بر بحث همکاری ما با شرکت‌ های خارجی و روند صادرات و واردات اثر گذار است. وقت شرایطی ایجاد می شود که در کشور خود نیاز به انجام پروژه ای احساس می‌ شود باتوجه به آسودگی کار به شرکت های داخلی تا همکاران خارجی ترجیح بر این است کار را برای داخل در پیش بگیریم در طی این چند سال گذشته پروژه های مختلف در حوزه خودروسازی کلید خورد حجم بالای کار به ما سفارش شد و ما حتی برخی کار ها را  پیمانکاران خارجی برون‌ سپاری کردیم در گذشته هم ما همکاری هایی با شرکت های ترک داشتیم. اما به دلیل تغییر ارزش پول ریال در برابر لیر ترکیه، رقابت ما با شرکت های تولید کننده ترک امکان پذیر نبود و متوقف شد.

اما همواره به دنبال جذب سرمایه های خارجی و سفارش های جدید از آن ها هستیم در این راستا پروژه هایی را تعریف کرده و قصد حضور در نمایشگاه‌ های خارجی را داریم تا بتوانیم در این زمینه فعالیت کنیم.

که در سال‌ های گذشته در نمایشگاه Euro Mold شرکت می کردیم و در آنجا شناخته شده بودیم. در آن زمان به این طریق شرکت‌ های خارجی همکاری هایی را آغاز کردیم که ما با توجه به شرایط تحریمی آن زمان متاسفانه پیدا نکرد امیدوار به بازیابی جایگاه واقعی خود و ادامه این راه هستیم.

 

یک قالب یا ابزار مخصوص ای که در حوزه تخصصی شما ساخته می‌ شود چند درصد از هزینه‌ های تولید قطعه است؟

به طور دقیق نمی توان گفت به عنوان مثال قالبی راکه برای تیتراژ 3000 قطعه می سازید با قالبی که ما در مجموعه خود ساخته ایم و مرز ۷ میلیون تیراژ را رد کرده متفاوت است. باید تیراژ و شرایط کاری مشخص باشد که بتوان بر اساس آن پیش بینی کرد. اما بر اساس اطلاعاتی که من دارم، با توجه به تیراژ تولیدی که برای قالب های پروگرس در نظر گرفته می شود این مقدار نسبت به هزینه تمام شده تولید بسیار پایین است.

نوع قطعه، تیراژ و تلرانس تولید مورد نیاز مشتری، عوامل تاثیر گذاری است اگر قصد داشته باشیم که قالی با تیراژ ۵۰ هزار قطعه بسازیم شاید نیاز به فرآیند های خاص مثل عملیات حرارتی با سختی بالا نداشته باشیم اگر قصد ساخت قالبی با ۵ میلیون تیراژ داشته باشیم حتی نوع فولاد برند کارخانه تولید کننده فولاد نوع عملیات حرارتی و بسیاری عوامل دیگر روی کار تاثیرگذار است و دیگر صرفه جویی در هزینه ها توجیه ندارد. از طرفی اگر قصر تولید قالب پروگرسیو با ۸۰ ضرب در دقیقه را داشته باشیم باید حتی ابعاد کفشک، ضخامت کفشک، لوازم استاندارد و غیره باید کاملا متناسب با کار باشد چراکه بروز مشکل در قالب و رفع و بررسی آن موجب توقف تولید شود.

 

تحریم ها تا چه میزان بر بازار تولید اثر گذار است و برای برون‌ رفت از آن چه باید کرد؟

هم بسته شدن تمام ورودی ها به کشور اشکال دارد هم باز شدن تمام درها باید منطقی وجود داشته باشد. باید این باور در ما ایجاد شود که به فرض مثال: من به عنوان یک تولید کننده، با تولید بیشتر به کیفیت مطلوب تر می رسم و باید این مسئله جزئی از برنامه‌های بهبود من باشد.

اگر خودروی تولید شود و در مدت زمان مشخص هیچ تغییر در مشخصات و سطح کیفی آن دهیم و متوقع باشیم که مشتری تنها از ما و تولیدات ما خرید کند و به راهی خطا رفته ایم که از طرفی مشتری از من توقع داشته باشد چه قالبی را برای اولین بار با کیفیت و مدت زمان مشابه با شرکت های و تجربه خارجی تولید کنم، توقع بیجا است. من معتقدم که بهترین راه این است که با آموزش دیدن، مطالعه استاندارد ها یا مسائلی از این قبیل، سطح صنعت را ارتقا دهیم.

به عنوان مثال: برای اولین بار در سال های تحریم در اوایل سال ۱۳۹۰، ما اقدام به ساخت قالب های بزرگ دایکست کردیم. برای ساخت اولین قالب های دایکست، از یک سری اطلاعات موجود استفاده کردیم. و برای ادامه روند با یک شرکتی چینی توافقاتی کردیم و بخشی از طراحی توسط آن ها صورت گرفت. برای تامین فولاد آن تعاملاتی با شرکت فولاد آلیاژی اصفهان داشتیم و در نهایت قالبی ساختیم که اگرچه مشابه نمونه‌ های خارجی نبود اما جوابگوی نیاز ما بود و تجربه کاری را برای ما به ارمغان آورد و توانستیم مشکلاتی که بر سر راه تولید این قالب ها بود را حل کنیم اگر این کار ادامه پیدا کند قاعدتاً سطح کیفی آن در کنار فعالیت های عملیات تکمیلی چون عملیات حرارتی ارتقا پیدا خواهند کرد و به کیفیت مطلوب تری خواهیم رسید. این داخلی‌ سازی بدین معنا نیست که هیچ گونه وارداتی از خارج نداشته باشیم منظور به کارگیری و اختیار کردن یک سری از تکنولوژی های روز است باید بپذیریم که شرکت‌ های خارجی بعضاً از نظر تکنولوژی از ما جلوتر هستند ولی ما هم اگر تلاش کنیم و به ما فرصت داده شود می توانیم به نتیجه مطلوب برسیم.

 

 نمایشگاه هایی چون نمایشگاه قالب و ابزار ساپکو چه تاثیر مثبتی می تواند بر روی صنعت داشته باشد؟

در نمایشگاه قالب و ابزار ساپکو، توانستیم پیمانکار های جدید را یافته و برای پروژه‌های خود از آنها کمک بگیریم. من معتقدم اگر بخواهیم به شکل حرفه‌ای کار کنیم، نباید خود را الزام به انجام تمام امور یک پروژه می کنیم بلکه باید بخش های از پروژه را به واحد تخصصی قاعدتاً با انجام این کار، کیفیت مطلوب تری حاصل می شود و هزینه ها پایین می آید، ما باید از توانایی های موجود در شرکت های قالب سازی دیگر آگاهی داشته باشیم تا وقتی یک مشتری به ما مراجعه می‌کند، آگاه باشیم که برای پیشبرد سریع تر کار چه بخش هایی را میتوان برون سپاری کرده و از ظرفیت‌های بالقوه و تخصصی شرکت‌های دیگر بهره بگیریم ما در این نمایشگاه منابع جدیدی را می یابیم و قابلیت ها و توانایی آنها را ارزیابی می‌کنیم. از طرفی این نمایشگاه  قابلیت‌های مجموعه ما را به منصه ظهور می رساند و قابلیت های ما بدین طریق شناخته می شود به نوعی در معرض دید قرار می‌گیرد.

 

 به عنوان مدیر مجموعه تقاضایی از مسئولین و نهاد های تصمیم‌ گیرنده دارید؟

این موضوع را از دو دیدگاه می بینیم از دیدگاه کسانی که مجریان این کار هستند و از دیدگاه نهادهای تصمیم‌گیرنده. من عاجزانه از جوانان درخواست می‌کنم که به این صنعت و به این شغل رو بیاورند و به این کار علاقه مند باشند چرا که ما دینی به کشور خود داریم و این صنعت نیاز به کشور ماست و بسیاری از صنایع به صنعت قالبسازی وابسته اند. ممکن است راه های ساده تری هم برای کسب درآمد وجود داشته باشد اما باید منافع ملی کشور هم مد نظر ما قرار بگیرد متاسفانه افراد جوان به این شغل رو نمی آورند یکی از دلایل این امر پایین بودن سطح درآمد نسبت به سختی کار است.  علت پایین بودن درآمد هم این است که ما کار نمی‌کنیم. از طرفی دانشگاه‌های ما از سیستم آموزش عالی کشور باید یک رشته قالب سازی را از رشته مکانیک عمومی متمایز کنند تا از دانشگاه نیروی متخصص کار فارغ التحصیل شود در صورتی که این اتفاق نمی افتد و دانشجو بعد از فارغ التحصیلی در رشته خود  بدون هیچ بهره وری وارد بازار کار می‌شود و چون تخصصی برای ارائه ندارد دستمزد بالایی نمی گیرد و دل زده از کار خارج می شود و رفته رفته این شغل از بین می رود.

باید سیستم آموزشی کشوری به سمت و سوی تربیت نیروی متخصص برای صنعت برود و آموزش های لازم نه تنها به صورت تئوری بلکه به صورت عملی نیز در اختیار دانشجویان قرار گیرد این مسئله می‌تواند کمک شایانی به این صنعت و نیروی کار این عرصه بکند و معتقدم در این راستا باید تفاهم نامه هایی بین وزارت صمت و سازمان آموزش عالی کشور منعقد شود و از امکانات و شرایط کارخانه ها برای آموزش نیروی متخصص استفاده شود صنعت قالبسازی صنعتی نیست که واحدهای صنعتی آهن در شعاع ۱۲۰ کیلومتری حوضه شهر ها بتوانند به درستی به فعالیت خود ادامه دهد. عمدتا نیروهای متخصصی که در این زمینه کار می‌کنند پس از مدتی به خاطر بود مسافت به سراغ واحدی نزدیکتر و کاری دیگر می روند از نظر تمرکز صنعتی و هم از نظر خوشه‌های صنعتی و مواردی از این قبیل نهادهای تصمیم گیرنده باید تصمیمی در این باره اتخاذ کند و مشکل را به نوعی حل کنند.

 

شرکت در زمینه تربیت نیروی انسانی چه فعالیت هایی را در پیش می گیرد؟

ما تا حد توان خود را در این زمینه تلاش داشتیم. در سال بیش از   30 کار آموز به کار می‌گیریم و آموزش‌های لازم را برای آنها ارائه می دهیم یکسری نیروی کار کم‌سابقه هم وقتی شرایط کاری خوب است به کار می‌گیریم اما متاسفانه ماندگاری در این صنعت نسبتاً کم است.

 

 چشم انداز شما از آینده صنعت چیست و چه توصیه ای برای دستیابی به اهداف پیش رو دارید؟

ما باید آرزو و اهدافی   داشته باشیم و این اهداف را مد نظر قرار داده و برای رسیدن به آن برنامه‌ریزی کنیم این که بگوییم چشم‌انداز ما خوب است اما هیچ تلاشی برای دستیابی به آن نکنیم بی فایده است. نیاز کشور ما به صنعت قالب سازی بسیار بالا است. نیازمندی‌ها باید به نوعی توسط ما مرتفع گردد. در غیر اینصورت خارجی ها ما را خواهند گرفت باید سرمایه‌گذاری‌ها و همکاری‌های مشترک صورت بگیرد با بروز این مسئله هم از ظرفیت‌های  یکدیگر استفاده کرده و هم محصول جدیدی را به بازار ارائه کردیم. بسیاری از تولیدکنندگان ما در حال تولید محصولاتی هستند که در آنها بهبود و توسعه صورت نگرفته است، در نتیجه محصولات نوین خارجی جای محصولات داخلی را خواهند گرفت برای جلوگیری از این اتفاق طراحی های جدید و قالب های جدید نیاز است. اگر این اتفاق صورت پذیرد، قالبساز داخلی کم کاراتر خواهد شد و تولیدکننده داخلی کار خودش را از دست خواهد داد.

من پیشنهاد ساخت یک نرم افزار تلفن همراه را به جامعه قالبسازان داده ام که با کمک آن بتوانم ظرفیت‌های خود را اظهار کنیم و ظرفیت های دیگر شرکت ها مطلع شویم. اگر بتوانیم این رویه را برای صنعت قالب سازی هم در نظر بگیریم می توانیم بر بسیاری از مشکلات فائق آییم. مسئله‌ای که در مورد ما اتفاق نمی افتد این است که مثلاً وقتی یک مشتری به من مراجعه می‌کند و از من ساخت قالب ای را طلب می کند که من قادر به ساخت آن نیستم، او را به شرکت داخلی دیگر هدایت نمیکنم و به او می‌گویم ساخت این قالب کار ایران نیست و باید سفارش به خارج از کشور داده شود. در صورتی که اگر نوعی از نرم افزار تلفن همراه در این باره موجود باشد می‌توانیم با درج سفارش در آن از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی آگاه شویم برای ساخت سفارش خود به خارج از کشور هدایت نشویم.

یکبار برای سفارش ساخت قالب ای به یک شرکت فرانسوی مراجعه کردیم، این شرکت توانایی ساخت سفارش ما را نداشت و مسئول مربوطه با ما از شهری به شهر دیگر از فرانسه آمد تا ما را به یک شرکت دیگر فرانسوی هدایت کند، بدون چشم داشتی و بدون منظوری، تنها هدفش این بود که سفارش این قالب به هر نحوی شده در کشورش انجام گیرد. این اتفاقی است که در ایران کمتر اتفاق می‌افتد از طرفی ما باید از انجام تمام کارهای قالبسازی خود چشم بپوشیم و هر مرحله باید به شکلی تخصصی تحت نظر افراد متخصص همان حوزه باشد. به عنوان مثال اگر ما بخواهیم یک شنبه اسپارک بسازیم برای این کار نیاز به ترکیه گرافیک داریم. معمولاً در سایز و ابعاد مورد نظر، گرافیک فروخته نمی‌شود و من مطمئناً باید گرافیکی با ابعاد بزرگتر بخرم و بر اساس سایز مورد نیاز خود آن را برش بدهم و برش این گرافیک برای خودش نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی است در کشور پرتغال این روند به طریق دیگری صورت می پذیرد. قالبساز نقشه سه بعدی سنبه اسپارک خود را برای شرکتی که تخصص در این زمینه را دارد ارسال کرده و بعد از گذشت اندک زمانی سفارش آماده و تحویل داده می‌شود و این گرافیک بروش داده شده بسیار دقیق تر و با صرف هزینه کمتر توسط قالبساز دریافت میشود شود.

 

 سخن آخر

به هیچ مبالغه ما در این صنعت موی خود را سپید کردیم و تمام علاقه و عشق ما این است که بتوانیم در این صنعت محصول جدیدی را عرضه و تولید کنیم و بتوانیم به مشتریان جدید خدمت کنیم همه آنها باید به ما اعتماد کنند و هم اگر اطلاعاتی در اختیار دارند ما را هم در جریان بگذارند، ما باید تلاش و کوشش بیشتری بکنیم. با این شرایط می توانیم بر مشکلات غلبه کرده و گره از کار یکدیگر بگشاییم. من اعتقاد دارم که هیچ چیز در کشورمان نشدنی نیست، تنها باید بخواهیم از من به عنوان یک جزء کوچکتر در صنعت گرفته تا نفرات بالا دستی که تصمیم گیرنده هستند اگر  همکاری باشد و اگر کمک یکدیگر باشد در فرصت کافی از پس هر کاری بر خواهیم آمد و می‌توان  وضعیت اقتصادی مان از چیزی که هست بهتر کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      09124516119